EU leverde voor 1 miljard wapens aan Griekenland

De EU-lidstaten hebben in 2010 voor ruim een miljard euro aan wapens geleverd aan Griekenland. Dat meldt de website EU Observer.

De site baseert zich op de cijfers uit het jaarlijkse rapport van de Europese Raad over wapenexport.  Met een bedrag van 876 miljoen euro verdiende Frankrijk het meeste aan de wapenleveringen, vooral dankzij een vliegtuigdeal van 794 miljoen euro. Frankrijk verkocht ook voor 58 miljoen raketten.

Nederland (53 miljoen) en Duitsland (36 miljoen) leverden onder meer grondvoertuigen aan Griekenland. Italië verkocht voor 52 miljoen geweren en vliegtuigonderdelen, Spanje leverde voor 33 miljoen chemicaliën aan de Grieken.

De wapens werden geleverd op een moment dat Griekenland belangrijke besparingen opgelegd kreeg als voorwaarde voor noodhulp. Er bestaan geruchten dat sommige landen alleen akkoord wilden gaan met financiële hulp aan Griekenland indien de Grieken beloofden wapens aan te schaffen.

Volgens een medewerker van de toenmalige premier Papandreou is dit niet met zoveel woorden gezegd, maar werd het wel geïmpliceerd. “Niemand heeft gezegd ‘koop onze wapens anders helpen we jullie niet met een bailout’. Maar het was overduidelijk dat ze daartoe veel eerder bereid waren indien we de wapens wel kochten.”

5 Responses to EU leverde voor 1 miljard wapens aan Griekenland

 1. Bobtje Blues schreef:

  Als dat werkelijk zo is dat de eu landen de Grieken zoiets hebben geflikt dan heb ik daar geen woorden voor, of toch: BESCHAMEND….!!!

 2. aris schreef:

  Die Grieken in zijn algemeenheid hebben dat niet geflikt, ik neem aan dat “de ober” geen behoefte had aan 1000 bommen en granaten. Overheden in het westen zijn te allen tijde gemoeid met dit soort deals, Zij waren op de hoogte van de economische situatie van Griekenland en dan willens en wetens je handtekening onder een contract zetten. Er is maar één oplossing. Alle betrokkenen, dus ook de toenmalige Griekse bewindspersonen, rectaal wat explosieven inbrengen. Of mag ik het crème de la crème dat niet toeschrijven, ik ga nog verder. Neem direct het nageslacht ook mee want dat wordt net zo…

  • Natascha schreef:

   Dat is misschien wel een iets te radicale oplossing 😉 Maar als het verhaal klopt is het inderdaad schandalig.

 3. leonidas schreef:

  Olie en wapens gaan samen in de politiek,en daar hebben we dollars voor en natuurlijk de euro,en minister Hillen wil zijn tanks nog niet kwijt aan Indonesie,ik denk dat het naar Griekenland gaat want we zijn toch een europa.

 4. […] 2012 en 2014, tijdens de slechtste jaren van de economische crisis, bleef Griekenland grote hoeveelheden wapens kopen van Duitsland en […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: