Olympisch historisch museum beroofd

Uit een museum in Olympia dat is gewijd aan de antieke Olympische Spelen zijn vanmorgen 68 objecten gestolen. De gestolen voorwerpen zijn van ‘onschatbare waarde’, aldus burgemeester Thymios Kotzias.

In het museum zijn ongeveer 500 objecten te zien die te maken hebben met de Spelen,  zoals bronzen discussen die bij de wedstrijden werden gebruikt, stenen tabletten en bronzen beelden van de atleten. Een tweede olympisch museum in Olympia herbergt een grotere collectie historische voorwerpen.

De twee gewapende en gemaskerde dieven sloegen hun slag rond zeven uur in de ochtend, nadat ze eerst het alarm onklaar hadden gemaakt. Tussen zes en zeven uur ’s ochtends is er geen bewaking aanwezig in het museum. Een vrouwelijke bewaker werd vastgebonden en gekneveld toen zij bij het museum arriveerde om aan haar ochtenddienst te beginnen.

Olympia is de bakermat van de Olympische Spelen. De eerste Olympische Spelen werden in 776 voor Christus gehouden ter ere van Zeus.  Ze werden iedere vier jaar georganiseerd tot 393 na Christus toen keizer Theodosius I alle heidense spelen verbood.

In 1875 werd de archeologische site opgegraven door een Duitse expeditie. Ook nu nog worden er nog steeds opgravingen gedaan.  De archeologische site van Olympia staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Minister Pavlos Geroulanos van Cultuur heeft naar aanleiding van de diefstal zijn ontslag aangeboden, meldde de staatsomroep NET. Het is nog niet bekend of premier Papademos het ontslag van Geroulanos heeft geaccepteerd.

4 Responses to Olympisch historisch museum beroofd

  1. […] op de zwarte markt proberen te verkopen. Vorige maand werden ongeveer zeventig waardevolle stukken gestolen uit een museum in Olympia. Eerder dit jaar namen dieven schilderijen van Picasso en Mondriaan mee uit het Nationaal Museum in […]

  2. […] februari gingen gewapende dieven er vandoor met bijna tachtig voorwerpen uit het museum, waaronder ook enkele objecten die meer dan 3000 jaar oud zijn en volgens lokale […]

  3. […] februari vorig jaar werden bij een inbraak in het museum bijna tachtig archeologische kunstschatten buitgemaakt. In november 2012 arresteerde de politie in […]

  4. […] 776 voor Christus gehouden ter ere van de Griekse oppergod Zeus. In 2012 gingen gewapende dieven er vandoor met bijna tachtig voorwerpen uit het museum, waaronder ook enkele objecten die meer dan 3000 jaar oud zijn en volgens lokale […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: