Grieks parlement stemt in met bezuinigingsplannen

Een meerderheid van het Griekse parlement heeft ingestemd met nieuwe ingrijpende bezuinigingen en hervormingen. Die zijn vereist voor nieuwe leningen van de EU en het IMF.

Het parlement debatteerde urenlang over de voorstellen. Daarbij ging het er soms fel aan toe. De voorzitter moest verschillende keren ingrijpen bij scheldpartijen en beledigingen.

Premier Papademos had het parlement dringend verzocht om voor de bezuinigingsplannen te stemmen omdat anders een faillissement van Griekenland zou dreigen. Uiteindelijk stemden 199 van de 278 aanwezige parlementsleden in met de hervormingen.

De leiders van de coalitiepartijen hebben parlementsleden die tegenstemden uit de partij gezet. In totaal waren dat 44 parlementariërs (PASOK 22, Nea Dimokratia 20 en LAOS 2)

Griekenland moet 3,3 miljard euro bezuinigen op lonen, pensioenen en banen. Ook verliezen de komende jaren 150.000 ambtenaren hun baan. De Europese ministers van Financiën beslissen op 15 februari of deze bezuinigingen voldoende zijn voor een nieuw hulppakket.

Buiten het parlementsgebouw was het de hele dag onrustig. In het centrum van Athene kwam het tot ongeregeldheden tussen gemaskerde demonstranten en de politie. Ook gingen er diverse gebouwen in de Griekse hoofdstad in vlammen op.

One Response to Grieks parlement stemt in met bezuinigingsplannen

  1. Alex schreef:

    De woede is natuurlijk heel begrijpelijk alleen is het alternatief misschien nog wel veel erger. Ik hoop alleen dat ook de misstanden keihard worden aangepakt. Er zijn nog teveel mensen en grote ondernemingen die met bakken onterecht verkregen geld niet worden aangepakt.

    Wat ongelofelijk stom om zo ontzettend veel rotzooi te trappen, dat lost helemaal niets op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: