Sleutels kwijt? Bak een cake!

Ik ben altijd wel wat kwijt. Sleutels, pennen, mijn zonnebril, de afstandsbediening van de tv of die ene cd die gisteren toch écht nog bovenop de stapel lag. Ik heb zelfs ooit eens mijn hele huis overhoop gehaald omdat ik een paar laarzen nergens meer kon vinden. En die waren nog wel paars.

“Als je hoofd niet vastzat, zou je dat ook nog kwijtraken!” Hoe vaak heb ik dat  vroeger niet naar mijn hoofd gekregen. Want dat dingen bij mij altijd zoekraken heeft dus echt niets met voortijdige aftakeling te maken. Als kind was ik altijd al vanalles kwijt.  Zaken die ik echt niet mocht kwijtraken, gaf ik daarom meestal bij mijn moeder in bewaring.

Maar ja, als je ouder wordt en op jezelf woont is mams niet meer in de buurt om te helpen bij een desperate zoektocht naar spoorloos verdwenen sleutels, telefoonopladers of haarborstels. Ik had nooit gedacht dat een Grieks kookboek uitkomst zou bieden bij mijn ‘vergeteritis’. Daar las ik namelijk het recept voor fanourópita, een cake voor verloren voorwerpen.

De cake wordt gebakken ter ere van Agios Fanourios, de beschermheilige van de verloren voorwerpen. De dag voor zijn naamdag op 27 augustus bakken Griekse huisvrouwen de fanourópita en op de feestdag zelf wordt het gebak in de kerk gezegend en gedeeld met de andere gelovigen.

Gelukkig kun je een fanourópita het hele jaar door bakken. Bijvoorbeeld wanneer je iets kwijt bent. Dus ga ik zo maar eens aan de slag in de keuken. Maar eerst eens bedenken waar ik de mixer ook al weer had gelaten.

Het recept:  Meng in een kom 360 gr bloem, 160 gr suiker,  1 el bakpoeder, 1 el kaneel, 185 ml olijfolie, 185 ml versgeperst sinaasappelsap en 1 tl vanille-extract met de mixer, doe het (dikke en kleverige) beslag in een ronde bakvorm en schuif het 40 minuten  in de oven op 190 graden.

6 Responses to Sleutels kwijt? Bak een cake!

  1. […] Blog: Sleutels kwijt? Bak een cake! […]

  2. […] Blog: Sleutels kwijt? Bak een cake! […]

  3. […] Een recept voor de cake vind je hier […]

  4. […] Ben je ook iets kwijt en heb je de hulp nodig van Agios Fanourios (of heb je gewoon zin in iets lekkers): een recept voor de cake vind je hier […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: