Duitsland bekritiseert Griekse WO II-claim

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle is kritisch over de beslissing van de Griekse regering om zich te scharen achter een schadeclaim voor een massamoord door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op 10 juni 1944 vermoordden Nazitroepen 218 inwoners van het Griekse dorpje Distomo. Het was één van de grootste gruweldaden die de nazi’s tijdens de oorlog in Griekenland begingen.

Overlevenden en nabestaanden van de slachtoffers van Distomo kregen tien jaar geleden van een Griekse rechter een schadevergoeding toegewezen, maar de Griekse regering verhinderde destijds dat Duits staatseigendom in Griekenland verkocht zou worden om het vonnis uit te voeren.

De regering was bang dat dit de betrekkingen met Duitsland zou schaden.De eisers togen daarop naar Italië, waar ze beslag lieten leggen op een Duitse villa bij het Comomeer.

De Griekse regering heeft nu laten weten de schadeclaim te steunen ‘om de herinnering aan diegenen zich opofferden voor het land te eren’. Westerwelle zegt geen begrip te hebben voor de beslissing van de Griekse regering. De minister zei te verwachten dat de immuniteit van de Duitse staat niet wordt geschonden.

“We zijn ons in Duitsland bewust van onze verantwoordelijkheid voor ons verleden en we zijn ons bewust van het lijden van de Griekse bevolking in de Tweede Wereldoorlog. Maar we blijven bij ons standpunt en vertrouwen erop dat onze juridisch onderbouwde mening voor de rechter zal zegevieren”, aldus Westerwelle.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: