Romeyka-dialect lijkt sprekend op Oudgrieks

Leden van een geïsoleerde gemeenschap in een afgelegen deel van Noordoost-Turkije spreken een Grieks dialect dat opmerkelijk veel overeenkomsten vertoont met het uitgestorven Oudgrieks.

Het dialect – Romeyka – is een variatie op Pontisch Grieks en heeft diverse overeenkomsten met het Oudgrieks die niet eerder zijn gevonden bij andere talen die nu gesproken worden. Ook de woordenschat en grammatica van het Romeyka hebben veel parallellen met de oude taal.

Ongeveer 5000 mensen spreken het dialect, maar taalkundigen geloven dat het een belangrijk inzicht kan geven in de taal van Socrates en Plato en de ontwikkeling van het Grieks. Mogelijk zijn de mensen die Romeyka spreken directe afstammelingen van Grieken die in de 6e of 7e eeuw voor Christus aan de Zwarte Zeekust woonden.

De gemeenschap woont in een aantal dorpen in de buurt van de Turkse stad Trabzon. Dit was ooit de oude regio Pontus, een Griekse kolonie die Jason en de Argonauten zouden hebben bezocht tijdens hun epische reis naar Colchis (het huidige Georgië). Pontus wordt ook beschouwd als het koninkrijk van de Amazonen.

2 Responses to Romeyka-dialect lijkt sprekend op Oudgrieks

  1. […] This post was mentioned on Twitter by boudewijnvandenberg. boudewijnvandenberg said: googlealertdialect: Romeyka dialect lijkt sprekend op Oudgrieks « Parakalo: Het dialect – Romeyka – is een varia… http://bit.ly/g9pKWt […]

  2. samie schreef:

    dat er maar 500 mensen Romeyka spreken is onzin. Het zijn er veel meer. Mijn generatie is wel de laatste of de een na laatste welke deze taal machtig zijn. Kinderen leren het niet meer of kennen enkele woordjes. Ne! deneftame?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: