Oud-Griekse computer nagebouwd met Lego

Een medewerker van Apple heeft een Oud-Griekse computer nagebouwd met Lego. Het bouwen van het mechanisme van Antikythera kostte dertig dagen. Voor de replica waren 1500 onderdelen nodig, waarvan 110 tandwielen.

Het mechanisme van Antikythera (ca. 140- 80 v. Chr.) is een analoge computer met tandwielen, die werd gebruikt om ingewikkelde astronomische tijdsberekeningen mee uit te voeren, zoals het berekenen van zonsverduisteringen. In 2008 ontdekten wetenschappers dat het ook werd gebruikt om de kalender van culturele evenementen (zoals de Olympische Spelen) te bepalen.

Het mechanisme werd in 1901 opgedoken uit een gezonken schip in de buurt van het Griekse eiland Antikythera. Het is te zien in het Nationaal Archeologisch Museum van Athene.

De nieuwe versie geen exacte kopie van het origineel. Voor sommige berekeningen heeft de Lego-replica twee keer zoveel tandwielen nodig als de Grieken gebruikten.

3 Responses to Oud-Griekse computer nagebouwd met Lego

  1. […] Het mechanisme is te zien in het Nationaal Archeologisch Museum van Athene. In 2010 bouwde een medewerker van Apple het apparaat na met Lego-steentjes. […]

  2. […] Oud-Griekse computer nagebouwd met Lego […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: