‘Situatie in Griekse migrantencentra onmenselijk’

De omstandigheden waarin iIlegale migranten in Noordoost-Griekenland in overvolle detentiecentra worden opgesloten zijn onmenselijk. Dat zegt Artsen zonder Grenzen (AzG), dat twee detentiecentra en drie posten van de Griekse grenspolitie in de aan Turkije grenzende regio Evros heeft bezocht.

In de centra zitten twee tot drie keer zoveel mensen als waarop ze zijn berekend. Er is zoveel gebrek aan ruimte, dat sommige mensen bij de toiletten op de vloer moeten slapen. AzG roept de Griekse regering op onmiddellijk maatregelen te treffen voor een opvang waarin de ‘menselijke waardigheid’ van asielzoekers en migranten wordt gerespecteerd.

Het Griekse ministerie voor burgerbescherming liet in een reactie weten dat de autoriteiten hun best doen deze uitermate lastige situatie het hoofd te bieden met volledig respect voor mensenrechten en maximale aandacht voor kwetsbare groepen en minderjarigen zonder begeleiding.  Het ‘extreem hoge’ aantal ongeregelde immigranten – 150 tot 350 per dag – dat Griekenland binnenkomt, overstijgt echter de capaciteit van de opvangfaciliteiten.

Artsen zonder Grenzen dringt er bij de EU op aan een deel van de verantwoordelijkheid voor de opvang op zich te nemen, in plaats van zich te concentreren op restrictieve maatregelen, zoals de inzet van de Europese grensbewakingsdienst Frontex.

Human Rights Watch deed deze week een soortgelijke oproep.

One Response to ‘Situatie in Griekse migrantencentra onmenselijk’

  1. ronnydeemobile schreef:

    Ze proberen er iets aan te doen, ze halen voor ons de hete kastanjes uit het vuur. Klinkt hard maar de Grieken hebben geen keus meer. Artsen zonder grenzen zouden hun energie beter kunnen besteden aan anderen, zonder hun mening te ventileren over de Grieken. Als we om meningen verlegen zitten zijn daar wel andere kanalen voor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: