Opstand tegen rookverbod: asbakken terug

asbak.jpgNauwelijks twee maanden na de invoering van een nieuw rookverbod zijn Griekse restauranteigenaren in opstand gekomen tegen de maatregel.

Onder het motto ‘asbakken terug’ lappen de restauranthouders het verbod om een sigaret op te steken in een publieke ruimte aan hun laars. Zij zijn er van overtuigd dat het rookverbod hun failliet zal betekenen.

“Dit land is gek geworden”, meent Yiannis Tsakos, voorzitter van de vereniging voor restaurants en amusementsgelegenheden. “Als tabak zo schadelijk is, waarom mag het dan legaal verbouwd en verkocht worden?” De omzet van de zaken is door de economische crisis al met 30-50% gedaald en volgens Tsakos zal deze door het rookverbod weleens met 80% kunnen afnemen.

Het nieuwste rookverbod is ingegaan op 1 september en verbiedt het roken in alle afgesloten publieke ruimtes, met uitzondering van casino’s en grote muziekzalen. Zij krijgen respijt tot juni 2011. Wie het rookverbod overtreedt riskeert een hoge boete: 50-500 euro voor consumenten, 500-10.000 euro voor de eigenaar van de zaak.

Giekenland is de grootste rokersnatie van Europa. Van alle Grieken rookt er meer dan 40%, gemiddeld steekt een Griek 2900 sigaretten per jaar op.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: