Griekse ingenieur maakt stroom uit kaas

Het ligt niet echt voor de hand: energie maken uit zuivel.  Georgia Antonopoulou, biochemisch ingenieur bij de Universiteit van Patras, heeft een manier ontdekt om stroom op te wekken uit melkwei, een restproduct dat ontstaat bij het maken van kaas.

De wei is rijk aan lactose en Antonopoulos heeft ontdekt dat wanneer microben in een brandstofcel deze suiker opeten, ze stroom kunnen genereren. Ze gebruikte hiervoor een bacteriecultuur uit afvalwater. De wei moet wel eerst gesteriliseerd worden, om andere bacterieculturen (die in de wei zelf leven) te doden.

In de zoektocht naar alternatieve energiebronnen wordt al langer gebruik gemaakt van microben in brandstofcellen. Energie opwekken uit de melkwei heeft een bijkomend voordeel. Het afvalprobleem van de kaasproducenten – een kleine fetafabriek moet jaarlijks 4000 ton wei afvoeren – wordt ook meteen opgelost.

De techniek staat nog wel in de kinderschoenen. De brandstofcellen wekken nu slechts een minieme hoeveelheid stroom op: nauwelijks voldoende om een mobiele telefoon mee op te laden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: