Grieken vervroegd naar de stembus

De Griekse premier Costas Karamanlis heeft vandaag vervroegde verkiezingen aangekondigd. In een televisietoespraak zei hij president Carolos Papoulias morgen formeel te vragen om het parlement te ontbinden.

Karamanlis zei dat het land “twee zware jaren te wachten staan”. Er is dringend behoefte aan economische hervormingen en er moet strijd worden geleverd tegen belastingontduiking. Daarvoor heeft zijn partij Nea Dimokratia (ND) een ´nieuw mandaat´nodig, aldus de premier.

De in september 2007  herkozen conservatieve regering van Karamanlis worstelt met diverse schandalen, rampzalige opiniepeilingen, problemen rond Russische gasleveranties en een hoge jeugdwerkloosheid. Ook door de recente bosbranden heeft de regering veel steun verloren.

De regeringspartij ND beschikt over een meerderheid van slechts één zetel in het parlement. Door vervroegde verkiezingen hoopt Karamanlis opnieuw steun voor de regering te verwerven. Dat valt echter te betwijfelen. Peilingen geven aan dat de socialisten, die nu onder leiding van Giorgos Papandreou in de oppositie zitten, met vijf tot zes procent voorsprong de verkiezingen kunnen winnen.

De vervroegde stembusgang zou tussen 27 september en 4 oktober moeten plaatsvinden. Oorspronkelijk zouden de Grieken in 2011 weer een nieuw parlement kiezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: