PASOK winnaar bij Europese verkiezingen

Nederland ging op 4 juni al naar de stembus, maar de Grieken hebben vandaag hun stem uitgebracht voor een nieuw Europees Parlement. Volgens de eerste exit polls komt de socialistische partij PASOK als winnaar uit de bus. De partij van George Papandreou zou uitkomen op 36,2 procent van de stemmen.

De conservatieve regeringspartij Nea Dimokratia (ND) van premier Kostas Karamanlis zou genoegen moeten nemen met 34 procent. Op de derde plaats staat de communistische KKE, die terrein verliest en eindigt op acht procent. De KKE wordt op de voet gevolgd door het extreemrechtse L.A.O.S. (7%). Het radicaal-linkse Syriza behaalt 4,6 procent, terwijl de Groenen op 3,3 procent staan

Op basis van de voorlopige uitslagen zou PASOK recht hebben op acht zetels in het Europarlement, ND zou er zeven of acht krijgen. Griekenland levert 22 vertegenwoordigers aan het Europees Parlement.

Ongeveer 51 procent van de Grieken maakte vandaag de gang naar de stembus. In Griekenland geldt weliswaar een stemplicht, maar onthouding wordt niet meer bestraft.

3 Responses to PASOK winnaar bij Europese verkiezingen

  1. Martin Hopman  schreef:

    Welkom terug van vakantie Natascha.Hoop dat het leuk was.Mooi op tijd met je uitslag van de EU-verkiezingen.
    Denk je even om je blogroll: Bruno ter Sago post niet meer bij de Standaard, maar heeft eigen blog met de naam “Reilen en Zeilen in Griekenland”.(zie En nu even elders).Groet.Martin.

  2. Natascha schreef:

    @Martin: Mijn vakantie was heerlijk, maar zoals altijd veel te kort 😉 Bruno’s nieuwe blog staat al in de lijst trouwens (2e van boven)

  3. […] in Griekenland? PASOK-leider George Papandreou vindt van wel. De socialisten kwamen gisteren als grote winnaar uit de bus en dat duidt op een vertrouwensbreuk met de huidige regering, meent […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: