Griekenland krijgt rookverbod

Over iets meer dan een jaar moeten ook de Grieken er aan geloven.  Met ingang van 1 januari 2010 is het niet langer toegestaan om te roken in alle openbare gebouwen. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt.

Het rookverbod geldt ook voor restaurants, cafés, kantoren en ziekenhuizen.  Behalve in openbare gebouwen moet de Griek ook in het openbaar vervoer zijn vertrouwde pakje Pallas of Etnos in de zak laten. Het rookverbod geldt bovendien ook voor plaatsen waar voedsel wordt geproduceerd of verkocht.

Grieken zijn verstokte (en stevige) rokers. In een poging om tegemoet te komen aan hun wensen bestaat volgens het ministerie de mogelijkheid om in kantoren speciale rookplekken te maken. Op veel werkplekken bestaan al anti-rookmaatregelen als gevolg van acties van niet-rokers die waarschuwen tegen de gevaren van passief roken.

In Griekenland bestaat volgens de krant Kathimerini brede overeenstemming over anti-rookmaatregelen: acht van de tien Grieken vinden een rookverbod in openbare ruimten niet in strijd met de persoonlijke vrijheid.

In het wetsontwerp worden ook maatregelen aangekondigd die roken en alcoholgebruik onder jongeren moet ontmoedigen. De leeftijdsgrens voor het bezoek aan bars en clubs wordt verhoogd en ondernemers krijgen  flinke boetes bij overtredingen.

One Response to Griekenland krijgt rookverbod

  1. […] De nieuwe wetgeving treedt al vanaf 1 juli 2009 in werking, en niet met ingang van 1 januari 2010 zoals aanvankelijk de bedoeling […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: