Belangrijk werk El Greco terug in Griekenland

Het schilderij ‘The Coronation of the Virgin’ van El Greco is weer terug in het geboorteland van de schilder. De Alexander S. Onassis-stichting heeft het werk gekocht en uitgeleend aan de National Gallery in Athene. Dat heeft Anthony Papadimitiou, voorzitter van de stichting, bekendgemaakt.

Het schilderij uit de 17e eeuw werd deze zomer gekocht van een anonieme Amerikaanse kunsthandelaar. “We hoorden dat het schilderij te koop was en we hebben meteen gereageerd, want er worden niet veel werken van El Greco op de markt gebracht”, aldus Papadimitriou, die niet wil zeggen hoeveel er voor het schilderij is betaald.

Het werk werd gevonden tussen de bezittingen van El Greco toen de schilder in 1614 overleed . Het is sindsdien in het bezit van diverse verzamelaars geweest, waaronder ook de Filipijnse dictator Ferdinand Marcos. Twaalf jaar geleden werd het schilderij door de Amerikaanse regering in beslag genomen en geveild.

El Greco werd in 1541 op Kreta geboren als Domenikos Theotokopoulos. In 1577 verhuisde hij naar Spanje, waar hij faam verwierf als één van de meesters van de Spaanse Renaissance. Zijn werken ondertekende hij gewoonlijk in het Grieks met zijn geboortenaam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: