Vervuild Koroneiameer staat droog

Het Koroneiameer was ooit een leefgebied voor heel wat dieren, inclusief diverse zeldzame vogels. Die moeten nu noodgedwongen een andere woonplaats opzoeken. Het meer vlakbij Thessaloniki is namelijk volledig opgedroogd. Duizenden vogels, waaronder pelikanen, zijn daardoor omgekomen.

Een tekort aan regen en hoge zomertemperturen zijn er verantwoordelijk voor dat er alleen nog wat slijk op de bodem ligt. En volgens wetenschappers is het extreem moeilijk om het meer in zijn oude staat te herstellen. Het is een zeer complexe onderneming om water uit het nabijgelegen Volvimeer naar de droge poel te leiden. Bovendien is er geen garantie dat een dergelijk plan succes heeft.

Koroneia wordt omschreven als het smerigste water in heel Griekenland. Het meer zou het hoogste gehalte blauwalg ter wereld bevatten. In september 2007 werden 200 dode vogels in het Koroneiameer gevonden, in 2004 stierven 30.000 vogels door botulisme. Er werd er plan opgesteld om het meer te beschermen, maar dat is nooit uitgevoerd.

One Response to Vervuild Koroneiameer staat droog

  1. Bruno schreef:

    Even ter vervollediging: de boeren die velden hebben rond het meer, hebben het volledig leeggepompt, om hun akkers te besproeien. Verder hebben ze massaal veel (kunst)meststoffen en insectenverdelgers op hun gewassen gespoten. Die dan weer naar het meer zijn gespoeld. Je hoeft geen deskundige te zijn om te begrijpen dat dit de doodssteek was voor het Koronia.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: