Corruptieonderzoek bij Siemens

In Griekenland is vandaag een gerechtelijk onderzoek geopend naar corruptie en witwassing in de smeergeldaffaire bij Siemens. Het Griekse parket voert al sinds 2006 een vooronderzoek naar vermoedelijke commissies die in de jaren ’90 door het Duitse bedrijf werden betaald om contracten los te weken bij de Griekse telecomoperator OTE. Ook werd er diep in de buidel getast om te participeren in het geavanceerde beveiligingssysteem dat werd ontwikkeld voor de Spelen van Athene in 2004.

De procureur heeft al tientallen getuigen ondervraagd, onder hen ook de voormalige top van Siemens in Griekenland. Het dossier moet binnenkort worden overgedragen aan een onderzoeksrechter die mensen onder verdenking kan stellen.

Volgens de Griekse media gaan er geruchten dat de twee belangrijkste politieke partijen van het land, regeringspartij Nieuwe Democratie (ND) en PASOK (de socialistische oppositiepartij), bij de zaak betrokken zijn. Een oud-kaderlid van PASOK heeft vorige week al toegegeven dat hij in 2000 vlak voor de verkiezingen 500.000 euro aannam van een topman bij Siemens. Hij zegt dat hij dit geld aan de partij heeft geschonken zonder de partijtop op de hoogte te brengen waar het geld vandaan kwam.

Premier Karamanlis heeft vorige week beloofd dat er een parlementair onderzoek komt naar de zaak zodra het gerechtelijk onderzoek is afgelopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: