Griekenland krijgt Russisch gas

Griekenland neemt deel in de nieuwe gaspijpleiding voor het transport van Russisch gas naar Zuid-Europa. Via een aftakking van de zogenoemde South Stream-leiding gaat er ook gas naar Griekenland. Hiertoe heeft de Russische minister van Energie Viktor Christenko een overeenkomst gesloten met zijn Griekse ambtgenoot Christos Folias.

De South Stream is een initiatief van de Russische staatsgasmaatschappij Gazprom en de Italiaanse branchegenoot ENI. De circa 900 kilometer lange pijpleiding transporteert jaarlijks zo’n 30 miljard kubieke meter Russisch gas naar Italië. Ook voorziet het in leveranties aan onder meer Oostenrijk en Servië. De pijpleiding loopt onder de Zwarte Zee naar Bulgarije en splitst zich vervolgens in een noordelijke en zuidelijke tak.

De South Stream wordt gezien als concurrent van de Nabucco-gaspijpleiding die de Europese Unie juist minder afhankelijk zou moeten maken van Russisch gas. Via Nabucco zou na 2012 gas uit Iran, Turkmenistan en Azerbeidzjan Europa moeten bereiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: