Regisseur ‘Never on Sunday’ overleden

De Frans-Amerikaanse filmregisseur Jules Dassin is vandaag op 96-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in een ziekenhuis in Athene aan de gevolgen van een griepaanval, aldus het Griekse persbureau ANA.

Dassin regisseerde in zijn lange carrière tal van belangrijke film noirs als Night and the City (1950), The Naked City (1948 ) en de Franse film Rififi chez les Hommes (1955)

In 1966 trouwde Dassin met de Griekse actrice Melina Mercouri. Met haar maakte Dassin in 1960 zijn bekendste film: Never on Sunday (Ποτέ Την Κυριακή), over de vrijgevochten prostituee Ilia. Deze rol leverde Mercouri de prijs op voor de beste actrice op het Filmfestival van Cannes en een Oscarnominatie. Mercouri overleed in 1994.

Dassin was één van de grote Hollywoodregisseurs wiens carrière in de jaren vijftig van de vorige eeuw werd gedwarsboomd door de communistenjacht van senator McCarthy. Hij werd op een zwarte lijst gezet en week uit naar Europa. Tijdens de Griekse militaire dictatuur (1967-1974) woonden Dassin en Mercouri in ballingschap in Parijs, de laatste decennia woonde Dassin in Athene.

Fragment Never on Sunday:

One Response to Regisseur ‘Never on Sunday’ overleden

  1. […] verwierf grote bekendheid met haar rol als de vrijgevochten prostituee Ilia in Dassins film Never on Sunday  (Ποτέ Την Κυριακή) uit 1960. Ze won hiermee de prijs voor de beste […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: