Griekenland wordt net zo warm als Egypte

Er valt niet aan te ontkomen: de opwarming van de aarde. Volgens een Grieks rapport kunnen de zomertemperaturen in Griekenland over zestig jaar zelfs net zo hoog worden als in Egypte. De gemiddelde temperatuur in Griekenland is dan 41 graden. Vorige eeuw was de gemiddelde temperatuur 33 graden.

De afgelopen jaren werd Griekenland vaker getroffen door hevige hittegolven. Vorig jaar beleefde het land zelfs een van de heetste zomers van de laatste 150 jaar. De temperatuurstijging in de zomer is nu volgens wetenschapper Dimitris Lalas ruim zes graden te zijn, terwijl dit elders in de wereld 3 graden is.
“In de periode 1961 – 1990 was 33 graden Celsius de gemiddelde juli-temperatuur in Athene. We voorspellen dat die tussen 2070 en 2100 zal stijgen tot 41 graden. De omgeving van Athene zal dan erg gaan gelijken op die van Caïro”, aldus Lalas in de Griekse krant Ta Nea.

Het wordt de komende jaren niet alleen een stuk heter, het zal ook veel droger worden in Zuid-Europa. De klimaatverandering zorgt ook voor 20 procent minder neerslag rond de Middellandse Zee. In Noord-Europa wordt het juist 20 procent natter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: