Griekenland verwacht terugkeer Elgin Marbles

De kans bestaat dat de Elgin Marbles binnenkort eindelijk terugkeren op Griekse bodem. Veranderingen in museumbeleid en een betere samenwerking tussen de verschillende landen zouden de weg daarvoor moeten vrijmaken. “Steeds meer musea hanteren strengere ethische codes en regeringen willen beter gaan samenwerken. Hierdoor wordt een perfect momentum gecreëerd voor een duidelijke oplossing”, zei de Griekse cultuurminister Michalis Liapis tijdens een UNESCO-bijeenkomst in het nieuwe Acropolis museum.

Museum-officials en archeologen gaven diverse voorbeelden van gerepatrieerde kunstschatten, zoals de Obelisk van Axum, die in 2005 door Rome werd teruggeven aan Ethiopië. Christiane Tytgat, voormalig curator van Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel en directeur van het Nederlandse Instituut in Athene, verwacht dat de Elgin Mables ook snel weer thuis zullen komen. “Ik sta voor honderd procent achter hun terugkomst, hier horen ze thuis.”

De Marbles danken hun naam aan de Britse lord Elgin die in 1801 marmeren delen van het fries van het Atheense Parthenon afhaalde nadat hij het voor een schijntje had gekocht van de Turkse overheersers. Vijftien jaar later verkocht hij de beelden voor 35.000 pond aan de Britse regering, die ze vervolgens overdroeg aan het British Museum. Daar zijn de beelden nog steds.

One Response to Griekenland verwacht terugkeer Elgin Marbles

  1. leo schreef:

    Dat is nu eens heel goed nieuws, zie! Melina Mercouri had er al jaren voor geijverd en nu wordt haar droom verwezenlijkt. Jammer dat ze het niet meer kan meemaken. De grote speciaal leeggehouden zaal in het nieuwe Akropolismuseum zal goed gevuld zijn! Ik ben er vorige maand, bij mijn jaarlijks bezoek aan Athene, nog geweest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: