NAVO wil Macedonië-conflict sussen

NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer heeft een bezoek aan Athene gebracht. Hij wil de Griekse regering ervan overtuigen het NAVO-lidmaatschap van Macedonië niet tegen te houden. het bezoek van De Hoop Scheffer maakt onderdeel uit van de toenemende internationale druk op Griekenland.

Alle lidstaten moeten instemmen voor uitbreiding van de NAVO. De Griekse premier Kostas Karamanlis blijft echter vasthouden aan een veto tenzij de Macedonische regering in Skopje toestemt de huidige naam te veranderen. Griekenland en Macedonië liggen al jaren overhoop over de naam van de voormalige Joegoslavische republiek. Een oplossing in het conflict ligt nog niet in het vooruitzicht.

Speciale VN-gezant Matthew Nimetz heeft vijf alternatieve namen voorgesteld en vorige week is in New York een nieuwe onderhandelingssronde gehouden, nadat eerdere gesprekken tussen de beide kemphanen op niets uitliepen. Volgens Nimetz is de kloof tussen Griekenland en Macedonië te groot om spoedig tot een oplossing te komen in het conflict.

“De NAVO mag de naam-issue dan wel als een probleem beschouwen, voor Griekenland is het nog een veel groter probleem”, aldus de Griekse president Karolos Papoulias. Volgens een enquête in de Griekse krant Kathimerini is 84% van de Grieken een voorstander van een veto tegen de ‘Skopjans’ als er geen overeenstemming komt over de naam van Macedonië.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: