Wantoestanden in Griekse gevangenissen

Het is zeer bar gesteld met omstandigheden de in Griekse gevangenissen. Erbarmelijke huisvesting, verwaarlozing, slechte medische zorg, mishandeling en (elektrische) foltering van gedetineerden – en dan met name van immigranten en vluchtelingen – komen er veelvuldig voor. Dat concludeert het Comité ter Preventie van Foltering (CPT) van de Raad van Europa in een vernietigend rapport dat vandaag werd gepresenteerd.

Sinds 1993 houdt het CPT de toestand in de Griekse gevangenissen, die ook nog eens overvol zitten, streng in de gaten. De gesignaleerde tekortkomingen nemen steeds ernstiger vormen aan, constateerde het comité. Maar de dringende adviezen worden in de wind geslagen: van de 25 aanbevelingen in 2005 is er volgens de rapporteurs niet één opgevolgd. De Griekse regering spreekt in haar verdediging van “incidenten”.

De daders komen er vaak vanaf met een overplaatsing of een boete. De meeste gevallen worden echter geseponeerd. Noorwegen heeft intussen besloten asielzoekers niet meer terug te sturen naar Griekenland “omdat hun leven daar gevaar loopt.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: