Hieronymos is nieuwe aartsbisschop

hieronymos.jpgWe hebben een winnaar: de 70-jarige bisschop Hieronymos van Thebe en Levadia is de nieuwe aartsbisschop van Griekenland. Vanmorgen verzamelden 75 stemgerechtigde bisschoppen zich in de kathedraal van Athene om de opvolger van de begin vorige week overleden aartsbisschop Christodoulos te kiezen. Vlak na het middaguur werden de lichten buiten aan de kerk ontstoken, een teken dat de nieuwe bisschop was gekozen.

Hieronymus is een gematigde bisschop en een stuk minder uitgesproken dan zijn voorganger, met wie hij herhaaldelijk in conflict kwam. Hieronymos steunde bijvoorbeeld in 2000 niet het verzet tegen het besluit van de toenmalige socialistische regering om de vermelding van de godsdienst op het identiteitsbewijs af te schaffen.

Tien jaar geleden was Hieronymus ook al kandidaat voor de hoogste functie in de grieks-orthodoxe kerk maar toen moest hij het afleggen tegen Christodoulos, die het gerucht de wereld had ingestuurd dat zijn tegenstander betrokken was bij een corruptieschandaal.

Hieronymus’ belangrijkste rivaal bij de verkiezing was Efsthatios (68), metropoliet van Sparta en conservatief die in de lijn ligt van de overleden aartsbisschop en een voorstander is van een sterke en invloedrijke kerk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: