Corruptie bij beveiliging Spelen Ahene

Het Duitse bedrijf Siemens is al enige tijd verwikkeld in een internationaal corruptieschandaal: de multinational probeerde via omkooppraktijken lucratieve overeenkomsten binnen te slepen. Dat de sporen in het schandaal ook naar Griekenland leiden, zal niet als een verrassing klinken.

Tussen 2001 en 2005 werd een slordige 100 miljoen euro smeergeld betaald. Dat geld belandde in de zakken van de twee grootste politieke partijen van het land (waarmee de campagnes rond de parlementsverkiezingen van 2004 werden bekostigd) en in die van bestuursleden van de nationale telefoonmaatschappij OTE (wie een telefoonlijn aanvroeg bij OTE, moest ook een Siemenstoestel aanschaffen)

Maar die omkooppraktijken zijn slechts kinderspel in vergelijking met de gang van zaken rond de beveiliging van de Olympische Spelen van Athene. Vanwege terreurdreigingen moest de Griekse hoofdstad zorgen voor een uitgebreid beveiligingssysteem. Uit diverse offertes koos de regering Simitis uiteindelijk voor C4I , een systeem van het consortium SAIC en Siemens.

Een opmerkelijke keus, vond men toen al. Het systeem was zeker niet het goedkoopste en ook over de effectiviteit viel te twisten. Aanvankelijk zou het systeem 4,6 miljard euro kosten, maar door allerlei veranderingen op het laatste moment, zou de prijs zijn opgelopen tot 6 miljard euro. Een hoop geld voor een beveiligingssysteem dat nooit naar behoren heeft gewerkt en na de Spelen nooit meer is gebruikt. Maar in het licht van het Siemens-schandaal is de keuze voor C4I een stuk minder verrassend.

One Response to Corruptie bij beveiliging Spelen Ahene

  1. […] bedrijf werden betaald om contracten los te weken bij de Griekse telecomoperator OTE. Ook werd er diep in de buidel getast om te participeren in het geavanceerde beveiligingssysteem dat werd ontwikkeld voor de Spelen van […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: