Ongewenst bezoek op Athos

Ongeveer tien Griekse vrouwen zijn het territorium van grieks-orthodoxe mannenkloosters binnengedrongen waar vrouwen al duizend jaar niet mogen komen. De Griekse televisie toonde woensdag beelden van het incident dat dinsdag in het noorden van het land plaatsvond.

Volgens artikel 105 van de Griekse grondwet is het vrouwen officieel verboden voet te zetten op de heilige grond van Athos. Voor de monniken gelden nog steeds wetten die ooit zijn verleend door Byzantijnse keizers.

De vrouwen maakten deel uit van een groep betogers die zich verzetten tegen het beleid van de monniken van de kloosters rond Aghion Oros, de Heilige Berg op het schiereiland Halkidiki.

Inzet van het conflict is de 8.200 hectare grond die de Athoskloosters bezitten op het schiereiland. Bewoners weigeren de claims van de kloosters te erkennen, zij menen dat het land in bezit is – of moet komen – van de lokale gemeenschappen.

“Het gaat over land dat niet van de kloosters is”, zei parlementariër Litsa Ammanatidou-Paschalidou tegen persbureau Reuters. “De kloosters respecteren de eigendomsrechten van lokale families niet, waarom zouden wij hun wetten dan wel erkennen?”, zei haar collega Kyriaki Malama in dagblad Kathimerini.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: