Herstel Griekse bossen duurt 20 jaar

De branden die in augustus in het zuiden van Griekenland woedden hebben meer dan 97.000 hectare bos verwoest. Een derde daarvan behoorde tot beschermd natuurgebied. Dat blijkt uit een rapport dat het Wereld Natuur Fonds in samenwerking met wetenschappers van de Aristotelio Universiteit heeft gepresenteerd.

In totaal verbrandde op het schiereiland Peloponnesos een gebied van 184.000 hectare, waaronder veel landbouwgrond. Meer dan achthonderd huizen en bijna achthonderd stallen werden verwoest. Daarnaast vernietigde de vlammenzee ook zeven locaties die zijn aangemerkt als Natura 2000-gebied, het Europese initiatief om natuurlijke leefomgevingen van planten en dieren te beschermen.

De gevolgen van de branden zullen ook op de lange termijn nog merkbaar zijn. Het duurt nog zeker twintig jaar voordat de bossen weer volledig zijn hersteld van de opgelopen brandschade. Bovendien is het gevaar op overstromingen in de winter groot, omdat de bodem het regenwater niet kan vasthouden. Niet alleen de flora, ook de fauna wordt bedreigd. Het WNF maakt zich grote zorgen over bepaalde soorten jakhalzen, schildpadden en hagedissen.

2 Responses to Herstel Griekse bossen duurt 20 jaar

  1. […] heeft jaarlijks in de zomer te maken met hevige branden. In 2007 kwamen daarbij bijna zeventig mensen en duizenden stuks vee om het […]

  2. […] In de kurkdroge en  hete zomers in Griekenland breken geregeld bosbranden uit. Vorige maand moesten twee dorpen bij Athene worden ontruimd. Eind vorige maand werden ook honderden toeristen op Samos geëvacueerd omdat een grote bosbrand twee toeristenoorden bedreigde. In de zomer van 2007 vielen meer dan tachtig doden door bosbranden in het land. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: