Karamanlis: persoonlijke overwinning

De vervroegde parlementsverkiezingen hebben in Griekenland niet voor een wisseling van de wacht gezorgd. De regerende conservatieve partij Nea Demokratia kwam met 41,9 procent (goed voor 152 van de 300 zetels, een verlies van 13) van de stemmen toch verrassend eenvoudig als winnaar uit de bus. Het wordt gezien als een persoonlijke overwinning voor premier Karamanlis. In zijn overwinningstoespraak zei hij dat de zege van ND erop wijst dat de bevolking wil dat hij zijn hervormingsbeleid doorzet.

De EU prees de hervormingen van Karamanlis: de economie is gegroeid en de werkloosheid nam af. De premier hoopte hiervan bij vervroegde verkiezingen te kunnen profiteren. Maar de regering kreeg heel wat kritiek te verduren tijdens de bosbranden die het land teisterden. Karamanlis werd verweten niet accuraat te hebben opgetreden.

Oppositiepartij Pasok kon niet profiteren van de onvrede die heerste na de branden. De socialisten kregen bij de verkiezingen 38,1 procent van de stemmen (102 zetels, een verlies van 15). Pasok verloor zetels aan kleinere partijen aan de linkerzijde. De communistische KKE won flink en behaalt 22 zetels. De radicaal-linkse Syriza krijgt veertien volksvertegenwoordigers.

Pasok-leider George Papandreou staat onder zware druk, maar denkt niet aan aftreden. Hij gaat zijn partij opnieuw om vertrouwen vragen. Voormalig minister van Cultuur Evangelos Venizelos heeft al laten weten interesse te hebben om Papandreou op te volgen.

Voor het eerst sinds het einde van de militaire dictatuur in 1974 komt een extreemrechtse partij in het parlement: LA.O.S kreeg 3,6 procent van de stemmen (10 zetels). De partij heeft vooral stemmen getrokken door campagne te voeren tegen immigratie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: