ND, Pasok of toch LAOS?

verkiezingenHoeveel vertrouwen hebben de Grieken nog in de regering na de bosbranden die het land deze zomer teisterden? De partij van premier Costas Karamanlis (Nea Dimokratia) wordt verweten niet accuraat te hebben opgetreden bij de branden die 65 slachtoffers eisten. Het daarom nog maar de vraag of de regeringspartij ook de komende vier jaar de scepter zal zwaaien in Griekenland.

De grootste oppositiepartij, de Pan-Helleense Socialistische Beweging (Pasok) van George Papandreou, kan profiteren van de verzwakte positie van de ND. Karamanlis ligt echter volgens peilingen nog altijd voor op de socialisten, al is het een nek-aan-nek-race. Het zou ook zomaar kunnen dat een groot deel van de tien miljoen stemgerechtigde Grieken niet voor één van de twee traditionele partijen kiest.

De rechtse nationalistische partij LAOS, het Orthodoxe Volksappèl van George Karatzaferis, is dan mogelijk een alternatief. Deze Griekse variant op conservatief populisme hoopt de kiesdrempel te halen met stellingen die zowel uiterst links als uiterst rechts aanspreken.

De nieuwe regering zou belangrijke hervormingen moeten doorvoeren, vooral ten aanzien van het geldverslindende pensioenstelsel. Maar ook het verouderde hoger onderwijs vraagt om modernisering. De Griekse regering zou ook de ‘nationale sport’, belasting ontduiken, beter moeten aanpakken.

Karamanlis rekent vanwege de economische groei op een verkiezingswinst voor zijn ND. Coalitievorming wijst de premier van de hand. Om alleen te regeren met een parlementaire meerderheid heeft een partij in het Griekse stelsel naar schatting 42 procent van de stemmen nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: