Griekenland is Britse smoezen zat

elginmarblesDe Griekse premier Kostas Karamanlis is de slappe smoezen van de Engelsen meer dan zat. Hij wil nu eindelijk de zogenaamde Elgin Marbles wel eens terughebben. Al decennia lang probeert Griekenland de beelden terug te krijgen, maar Groot-Brittannië blijft dwarsliggen.

De Marbles danken hun naam aan de Britse lord Elgin die in 1801 marmeren delen van het fries van het Atheense Parthenon afhaalde nadat hij het voor een schijntje had gekocht van de Turkse overheersers. Vijftien jaar later verkocht hij de beelden voor 35.000 pond aan de Britse regering, die ze vervolgens overdroeg aan het British Museum.

Hoewel de Grieken al tijden tevergeefs proberen de beelden weer in Athene te krijgen, is Karamanlis van mening dat hun  terugkeer nog slechts een kwestie van tijd is. “Als het nieuwe Akropolis Museum is voltooid, is er geen enkele reden meer om de beelden niet terug te geven”, zei hij afgelopen vrijdag in Engeland. “Het is onze eerste prioriteit om alle oudheidkundige voorwerpen die illegaal zijn geëxporteerd terug te vorderen.”

 Maar het is nog maar de vraag of het inderdaad zo makkelijk zal gaan. Het British Museum stelt dat de Elgin Marbles niet illegaal zijn uitgevoerd. “Ze zijn toentertijd legaal gekocht na zorgvuldig parlementair onderzoek en worden sindsdien al 200 jaar gratis tentoongesteld”, aldus een woordvoerster van het museum in The Guardian

4 Responses to Griekenland is Britse smoezen zat

 1. […] verwacht terugkeer Elgin Marbles 18 03 2008 De kans bestaat dat de Elgin Marbles binnenkort eindelijk terugkeren op Griekse bodem. Veranderingen in museumbeleid en een betere samenwerking tussen de verschillende […]

 2. Philippos schreef:

  Het kan wel zo zijn dat de stukken niet illegaal verworven zijn door de britse regering maar hoe Lorg Elgin er aan gekomen is, doet er blijkbaar niet toe.

  Al is dat ook mijn vurige wens, zullen de stukken niet zo gauw terugkeren vrees ik. De stukken uit de griekse oudheid zijn samen met de egyptische stukken de grootste trekpleisters van het British Museum. Ze nemen ook niet voor niets een hele vleugel in beslag. Het retourneren van de stukken zou de inkomsten van het museum drastisch doen verminderen.

  • Natascha schreef:

   Tja, ik heb er ook een hard hoofd in dat de Britse regering na zoveel jaren de Elgin Marbles teruggeeft aan Griekenland. Maar laten we hopen dat het voorbeeld van het Vaticaans Museum, dat eind vorig jaar een fries van het Parthenon heeft teruggegeven aan Athene, navolging zal krijgen.

 3. […] de Grieken tevergeefs om de marmeren delen van een fries van het Parthenon terug te krijgen. De Britten weigeren echter alle medewerking, omdat ze menen dat de Elgin Marbles niet illegaal zijn […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: