Hoezo ouzo?

“Ouzo is venijnig spul”, waarschuwde Griekse vriend T. me eens. “Je bent er twee keer ziek van: de avond waarop je te veel hebt gedronken en de volgende dag.” Want, zo beweerde hij, als je ’s morgens water drinkt vanwege de nadorst gaat de alcohol opnieuw werken. Daarom dronk T. zelf altijd whisky.
time to drink ouzo
Of het verhaal van mijn vriend waar is, waag ik te betwijfelen (al heb ik dat toen niet tegen hem gezegd). Maar dat ouzo een behoorlijk koppig drankje kan zijn, heb ik aan den lijve ondervonden. Vandaar ook dat in Griekenland een ‘ouzaki’ vrijwel altijd vergezeld gaat van een klein hapje.

De traditionele Griekse drank wordt gemaakt van alcohol, druiven en verschillende kruiden, waarbij een hoofdrol is weggelegd voor anijs. Dat de ouzo melkachtig wordt als je er water bij doet, komt door de etherische oliën uit de anijs die moeilijk oplossen in alcohol. Hoe meer anijs de ouzo bevat, hoe troebeler het drankje zal worden.

Niet alleen het traditionele Griekse drankje, maar ook de ontstaansgeschiedenis van ouzo is een tikje troebel. Zeker is dat de drank zelf is afgeleid van de Turkse raki. Maar over de herkomst van de naam ouzo doen verschillende verhalen de ronde. Een verklaring is dat ouzo werd afgeleid van üzüm, het Turkse woord voor druif, maar het volgende verhaal lijkt een stuk aannemelijker.

In de stad Tyrnavos in de buurt van Larissa werd rond 1800 volop gehandeld in coconnen van zijderupsen. De beste kwaliteit werd geëxporteerd naar Marseille en op deze kisten stond ‘uso Massalia’, Italiaans voor ‘gebruik in Marseille’.  De Turkse arts Anastas (Anastasios) Bey zou tijdens een bezoekje aan Tyrnavos gevraagd hebben om een glaasje lokale tsipouro. Toen hij een slok had genomen, riep hij: “Dit is uso Marsilia mijn vrienden!” Hij verwees hiermee naar de hoge kwaliteit. Uiteindelijk leidde dit ertoe dat het drankje de naam uso / ouzo kreeg.

4 Responses to Hoezo ouzo?

 1. Peter Broos schreef:

  dit weekend de Hoezo Ouzo proberen ik drink normaal met gemak een fles in het wknd en moet zeggen nog nooit nee echt nog nooit ziek ervan geweest. Dus benbenieuwd naar deze en zal hem mee nemen op mn vakantie,s 3x per jaar griekenland uiteraard en kijken wat de grieken ervan gaan vinden.

  • Natascha schreef:

   Voor alle duidelijkheid: noch ik, noch deze website heeft iets te maken met de Rotterdamse Hoezo?Ouzo. (Maar ik ben wel benieuwd of hij kan tippen aan het origineel)

   Groet,
   Natascha – Parakalo Weblog

 2. gre loos schreef:

  De beste ouzo komt van Lesbos, dat het nu nog altijd zo slecht heeft met alle invasies.
  We hadden onlangs een ouzo die met water erbij niet troebel werd. Meestal is kort drinken lekker, maar bij mezedes raad ik zeker ouzo met water aan ipv. wijn. Heerlijk Geniet!!! Gre Loos.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: