Frappé olé olé!

Eindelijk! De temperatuur in Nederland heeft Griekse waarden bereikt. Tijd dus om mijn favoriete Griekse zomerdrankje te maken: φραπέ.

FRAPPE2Eigenlijk is de kafé frappé in 1957 bij toeval uitgevonden door Dimitrios Vakondios, een medewerker van Nestlé Food. Hij stond op een beurs in Thessaloniki om een nieuw kinderdrankje met chocolademelkpoeder te demonstreren. Toen hij tijdens zijn pauze een bakje koffie wilde maken en nergens kokend water kon vinden, besloot Vakondios het eens met koud water te proberen. Hij deed zijn oploskoffie, suiker, melk en koud water in de shaker waarmee het chocolademelkdrankje gemaakt werd, schudde tot het een schuimige massa was en hoppa…de frappé was geboren!

Het koude drankje viel in de smaak bij Vakondios en uiteindelijk ook bij vele andere Grieken, mede door slimme marketing van Nestlé. Inmiddels is de frappé onderdeel van de Griekse cultuur geworden. Hoe je je frappé het liefst drinkt is heel persoonlijk: zonder suiker (σκέτος), met een beetje suiker (μέτριος), met veel suiker (γλυκός) of met melk en suiker (μέτριος με γάλα).  Frappé wordt geserveerd met een extra glas koud water.

Kafés frappé
2 á 3 theelepels oploskoffie
suiker naar smaak
scheutje koffiemelk
ijsblokjes

Doe de koffie, suiker, koffiemelk en een kwart glas water in een shaker en schud tot de inhoud schuimig is geworden. Hoe steviger het schuim, hoe beter de frappé. Giet het mengsel in een longdrinkglas met ijsklontjes en vul het aan met koud water. Roer met een rietje.

6 Responses to Frappé olé olé!

  1. […] Eindelijk! De temperatuur in Nederland heeft Griekse waarden bereikt. Tijd dus om mijn favoriete Griekse zomerdrankje te maken: φραπέ. Wist je dat deze populaire koffie eigenlijk per toeval is uitgevonden? Lees verder >> […]

  2. […] frappé werd in 1957 – min of meer bij toeval – uitgevonden door Dimitrios Vakondios, een medewerker van Nestlé Food. Hij stond op de TIF en wilde in zijn pauze een kopje koffie maken, […]

  3. […] Eindelijk bereikte de temperatuur in Nederland de afgelopen week Griekse waarden. En wat past daar beter bij dan een koele φραπέ… Wist je dat deze populaire koffie in 1957 eigenlijk per toeval is uitgevonden? Lees hier het verhaal achter het drankje […]

  4. […] Het verhaal van de frappé (en een recept om het zelf te maken) lees je hier  […]

  5. […] Het verhaal van de frappé (en een recept om het zelf te maken) lees je hier  […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: