Met een granaatappel het nieuwe jaar in

Met oliebollen, feestelijke bubbels en vuurwerk luiden we in Nederland straks het oude jaar uit en het nieuwe jaar in. In Griekenland wordt op nieuwjaarsdag traditioneel de Vasilopita aangesneden: een cake waarin een muntje zit verstopt. Wie de munt in zijn stuk cake vindt, heeft het hele jaar geluk. Maar er is nog een nieuwsjaarstraditie in Griekenland: het stukgooien van een granaatappel.

graanaatappelHet Grieks kent de uitdrukking ‘σπάσει το ρόδι’ (de granaatappel breken), wat zoveel betekent als ‘goed van start gaan’. Niet zo vreemd dus dat in Griekenland op oudejaarsavond of nieuwjaarsdag een granaatappel kapot gegooid wordt tegen de voordeur of de stoep voor het huis.

Het zou een jaar vol geluk moeten opleveren, helemaal wanneer de man of vrouw des huizes bij het binnengaan eerst met de rechtervoet over de drempel stapt. Gaat de vrucht niet stuk, dan moet de priester er aan te pas komen om mogelijk onheil af te wenden.

Bijgeloof of niet, de traditie van het stukgooien van een granaatappel is eeuwenoud. De oude Grieken deden het al. Zij pletten de rode vrucht op de stoep als ze een nieuw huis betrokken. De granaatappel zou de bewoners net zoveel voorspoed brengen als het aantal glanzende pitjes dat hij bevatte. Ook in de Griekse mythologie komt de granaatappel voor, bijvoorbeeld in de mythe van Persephone.

De mythe van Persephone
Persephone was volgens de Griekse mythologie de dochter van Demeter, de godin van de landbouw en het graan, en oppergod Zeus. Toen ze bloemen aan het plukken was in het veld werd ze ontvoerd door Hades. De god van de onderwereld kwam met paard en wagen uit de aarde, trok Persephone op zijn wagen en verdween met haar in de duisternis.

Demeter was ontroostbaar en door het verdriet om haar dochter werd het land onvruchtbaar, waardoor er een grote hongersnood ontstond. Zeus dwong daarom zijn broer Hades om Persephone weer vrij te laten. Hades stemde toe, maar liet Persephone eerst een granaatappel eten. Voor iedere pit die ze gegeten had, moest Persephone een maand terugkeren naar de onderwereld.

persephone_granaatappelOmdat Persephone zes pitten at, brengt ze zes maanden van het jaar door bij haar moeder (de lente en zomer) en zes maanden bij Hades in de onderwereld (de herfst en winter). Het verklaart volgens de Griekse mythologie het ontstaan van de vier seizoenen.

 

 

Καλή Χρονιά! Gelukkig nieuwjaar!

Advertenties

3 Responses to Met een granaatappel het nieuwe jaar in

  1. […] Met een granaatappel het nieuwe jaar in […]

  2. […] Met een granaatappel het nieuwe jaar in […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: