Griekse Winkel van Sinkel

In de Winkel van Sinkel / Is alles te koop / Daar kan men krijgen / Mandjes met vijgen / Doosjes pommade / Flesjes orgeade / Hoeden en petten / En damescorsetten / Drop om te snoepen / En pillen om te poepen

Aan dit oude reclamerijmpje moet ik altijd denken als ik in Griekenland een περίπτερο zie. Een soort mini-Winkel van Sinkel. Op vrijwel iedere straathoek is er één te vinden: een kleine kiosk waar bijna alles te koop is. Al heb ik er nog nooit damescorsetten gezien. Pillen om te poepen trouwens ook niet, maar het zou heel goed kunnen dat die ergens onder de toonbank liggen.

peripteroWant het assortiment is enorm: van kranten tot koekjes, sigaretten, kauwgom en koude dranken en van buskaartjes tot condooms, tandenborstels en aspirine. In een περίπτερο is alles te koop wat een mens nodig kan hebben. Steeds verbaas ik me er weer over hoeveel spullen er op zo’n klein oppervlak passen. De meeste kiosken hebben een vloeroppervlak van 1,3 x 1,5 meter en werkelijk iedere millimeter wordt benut. Het loketje waar de kioskhouder zaken door doet is vaak niet groter dan een opengeslagen krant, binnen is net genoeg ruimte voor een stoel.

De περίπτερο is big business, ook in tijden van crisis. De gemiddelde dagomzet was  in 2011 zo´n 1500 euro, een kiosk op een toplocatie kan zelfs 2500 euro per dag omzetten.  Niet iedereen kan zomaar een kiosk openen. Licenties gaan in eerste instantie naar gehandicapten, oorlogsinvaliden, weeskinderen en anderen uit sociale achterstandsgroepen.

De eerste περίπτερο opende in 1911 op de Panepistimiou-straat in Athene. Tegenwoordig zijn er 46.000 kiosken in Griekenland. Alleen al in het centrum van Athene zijn er zo’n 1200 te vinden.  De hele agglomeratie Athene telt er 5500, Thessaloniki ongeveer 1500. Er staat er dus bijna  letterlijk eentje op iedere straathoek.  De meeste kiosken zijn geopend van acht uur ´s morgens tot middernacht, maar in het centrum van Athene blijven sommige zelfs de hele nacht open.

Dus heb je ’s avonds laat honger? Trek in een ijsje? Hoofdpijn? Of geen sigaretten meer? De περίπτερο biedt altijd uitkomst. Misschien zelfs als je pillen om te poepen nodig hebt.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: