Ochi!

Op 28 oktober is het Ochi-dag in Griekenland, een belangrijke nationale gedenkdag. Maar wat herdenken de Grieken nou precies op deze dag? En waar komt de naam vandaan?

grieks-italiaanse-oorlog

Griekse krant waarin de oorlog met Italië aangekondigd wordt, 28 oktober 1940

In de vroege ochtend van 28 oktober 1940 overhandigde de Italiaanse ambassadeur na afloop van een feestje in de Duitse ambassade een ultimatum aan de Grieken. Daarin werd geëist dat Griekenland troepen van de asmogendheden vrije doorgang zou verlenen tot Grieks grondgebied en dat bepaalde strategische locaties bezet mochten worden. Niet instemmen met het ultimatum van de Italiaanse leider Benito Mussolini betekende oorlog, waarschuwde Italië.

Het antwoord van de Griekse generaal en dictator Ioannis Metaxas aan Mussolini  zou een kort maar krachtig ‘nee’ zijn geweest. Er bestaat echter wel twijfel over het ferme ‘όχι’ van Metaxas. De meeste historici denken dat hij in het Frans – de taal van diplomaten – antwoordde met “Alors, c’est la guerre” (Dan is het oorlog). In reactie op het antwoord van Metaxas vielen Italiaanse troepen die in Albanië waren gestationeerd om half zes ’s ochtends, anderhalf uur na de uitvaardiging van het ultimatum,  Griekenland binnen.

Zo raakte Griekenland, via deze Grieks-Italiaanse oorlog, betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. Al snel na het ‘nee’ van Metaxas gingen in het hele land Grieken ‘ochi’-roepend de straat op en velen meldden zich aan bij het leger. De Grieken boden felle weerstand en het lukte om de Italiaanse bezetters terug te dringen. Pas in april 1941 vielen de nazi’s Griekenland binnen. Griekenland en zijn Britse bondgenoten konden nauwelijks weerstand bieden en binnen enkele dagen was Griekenland bezet.

De Griekse bevolking had zwaar te lijden onder de nazibezetting. Driehonderdduizend mensen stierven de hongerdood, hele dorpen werden uitgemoord door de nazi’s en de economie van het land werd verwoest.

Sinds het ‘nee’ van Metaxas staat 28 oktober in de Griekse geschiedenisboeken als Ochi-dag; de gedenkdag van het nee. Al in 1942 werd deze dag door Grieken over de hele wereld herdacht. Ochi-dag is een officiële nationale gedenkdag in Griekenland; de scholen en de meeste bedrijven zijn gesloten, er worden overal (militaire) parades en herdenkingen gehouden en veel orthodoxe kerken houden een speciale dienst.

Voor de Grieken is deze dag nog steeds een teken van verzet, een teken dat het land zich niet niet zomaar overgeeft aan een vreemde macht.

mazower_greece_wwiiMeer lezen over de nazi-bezetting van Griekenland?

Bestel “Inside Hitler’s Greece” van Mark Mazower bij Bol.com

 

Advertenties

9 Responses to Ochi!

 1. Ochi! | Parakalo schreef:

  […] Op 28 oktober is het Ochi-dag in Griekenland, een belangrijke nationale gedenkdag waarop in veel steden (militaire) parades worden gehouden. Maar wat herdenken de Grieken nou precies op deze dag? En waar komt de naam vandaan? Lees verder >> […]

 2. Rob Alberts schreef:

  Vieren de Dageraad aanhangers deze feestdag ook.

  Vragende groet,

 3. […] Griekenland begon de Tweede Wereldoorlog op 28 oktober 1940 nadat de Griekse dictator/generaal Ioannis Metaxas een ultimatum van Mussolini om het Italiaanse […]

 4. Every remark I sent off got here again to my in-box saying Delivery failure as they may not accept
  my yahoo address.

 5. […] De Averof diende in de eerste helft van de 20e eeuw als vlaggenschip van de Griekse marine. Het is de eerste keer sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog dat het schip aanlegt in Thessaloniki. Het bezoek van de Averof is onderdeel van de activiteiten rond de Griekse nationale feestdag op 28 oktober. […]

 6. […] Griekenland begon de Tweede Wereldoorlog op 28 oktober 1940 nadat de Griekse dictator/generaal Ioannis Metaxas een ultimatum van Mussolini om het Italiaanse […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: