Het spoor van de Amazones

De Amazones zijn een mythisch volk van krijgshaftige vrouwen die in de Bronstijd leefden in de streek rond de Zwarte Zee. Over hen doen vele verhalen de ronde. Zo zouden ze Troje te hulp zijn gekomen tijdens de Trojaanse oorlog. Hebben de Amazones echt bestaan? Misschien wel. In haar roman Het spoor van de Amazones vertelt Anne Fortier (1971)  op meeslepende wijze wat er gebeurd zou kunnen zijn.

Diana Morgan, een filoloog en expert in de Griekse mythologie aan de universiteit van Oxford, is al sinds haar jeugd gefascineerd door de Amazones. Vooral omdat haar excentrieke grootmoeder beweerde er één te zijn – voordat zij spoorloos verdween. Het enige wat Diana nog van haar heeft, is een dagboek vol mysterieuze tekens.spoor-van-de -amazones_boek215x335

Als ze in een opwelling ingaat op een uitnodiging van een onbekende man om een archeologische opgraving te bezoeken zet Diana haar reputatie en haar leven op het spel. Ze stuit op de naam van de eerste Amazonekoningin, Myrine, die de Middellandse Zee overstak in een moedige poging haar ontvoerde zusters te bevrijden van de Griekse veroveraars. Diana raakt vervolgens verzeild in een bloedstollende jacht op de legendarische schat van de Amazones.

Het spoor van de Amazones vertelt twee verhalen vol avontuur, mysterie en romantiek, die elkaar afwisselen en op ingenieuze wijze met elkaar verweven zijn. Het ene verhaal gaat over de spannende reis en ontdekkingen van Diana Morgan. Het andere vertelt de geschiedenis van de eerste Amazonekoningin Myrine in de Late Bronstijd (1600 – 1200 v.Chr). Diana komt steeds meer te weten over Myrine als ze een geheim alfabet stukje voor stukje weet te ontcijferen  met behulp van haar oma’s dagboek.

Het avontuur leidt Diana naar de Algerijnse woestijn, de ruïnes van Troje en Finland. Vrijwel hetzelfde traject dat Myrine eeuwen eerder ook aflegde. Heden en verleden lopen in elkaar over, wat nog eens wordt versterkt door de citaten uit Griekse oudheid aan het begin van elk hoofdstuk van Diana.

Fortier schrijft op haar website dat ze het plot voor Het spoor van de Amazones al op haar vijftiende bedacht toen ze met haar moeder op reis was in Tunesië en de Sahara. Voor het uiteindelijk verhaal heeft de auteur uitgebreid onderzoek gedaan om een stevig historisch kader neer te kunnen zetten. Daardoor zijn de fictieve gebeurtenissen en personages zeer geloofwaardig. Ook origineel is hoe ze een eigen draai heeft gegeven aan bekende Griekse mythen, zoals de legende over Helena van Troje.

De vuistdikke roman (544 pagina’s) leest als een trein. Fortier heeft een vlotte schrijfstijl (ook een compliment aan vertaalster Marga Blankestijn) en de verrassende plotwendingen zorgen ervoor dat het verhaal geen moment verveelt.

Het spoor van de Amazones – Anne Fortier
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff | november 2014
Prijs: € 21,95
ISBN: 9789021810591

One Response to Het spoor van de Amazones

  1. […] Boekrecensie: Het spoor van de Amazones […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: