(Nog een) Open brief aan Jeroen Dijsselbloem

De Nederlandse Roos Mavrikou-Zevenhuizen woont sinds 2007 in Griekenland en ondervindt dagelijks de gevolgen van de zware bezuinigingen die Europa heeft opgelegd.  In februari van dit jaar stuurde ze daarom een hartenkreet naar verschillende Europese leiders. Nu – een half jaar later – heeft Roos opnieuw een open brief geschreven; aan minister van Financiën en Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem.

Meneer Dijsselbloem,

De ontknoping van het Griekse tragedie lijkt zich te ontvouwen tot een van de grootste tragedies die Europa ooit gekend heeft.

Ik begrijp het simpelweg niet. Ben inmiddels ook behoorlijk emotioneel door alles. Woede, angst, teleurstelling zijn nu de toonaangevende emoties. Met twee jonge kindjes sta je nu eenmaal kwetsbaar in het leven, zeker als je in een land leeft waar Europese overheden de afgelopen jaren een beleid hebben opgelegd dat de economie en inherent daaraan de samenleving, voor een groot deel hebben doen instorten.

Roos_Skyros

Roos Mavrikou met haar dochtertjes op Skyros

Meerdere malen per dag, misschien wel per uur, stel ik mijzelf de vraag: zouden zij echt geloven in wat zij meedelen vanuit Brussel. Zou de heer Dijsselbloem werkelijk geloven dat het voorstel dat er door de Eurogroep als semi-definitief op tafel werd gelegd, na maanden van onderhandelen, redelijk te noemen is?

Een van de maatregelen uit dit voorstel is het verhogen van de btw op hotels en appartementen van 6,5 procent naar 23 procent? Redelijk? U noemt dat zo in uw reacties, maar gelooft u dat echt? Rond de vijftig procent van de Grieken leeft van het toerisme. Het enige dat de economie niet compleet dood heeft laten bloeden na vijf jaar van zware bezuinigingen. Bezuinigingen die het tegenovergestelde hebben bereikt van wat er als zogenaamde doelstelling was gesteld: het uit de crisis trekken van Griekenland. Het Griekse ‘hulpplan’ dat hoge leningen, met toentertijd hoge (woeker)rentes, inhield waarvan het geld grotendeels werd gebruikt om westerse banken overeind te houden. Alleen werd het heel braaf tot het Griekse reddingsplan gedoopt en iedereen nam dat klakkeloos aan en over.

U ziet toch wel in dat Griekenland niet gered is? De handtekeningen die respectievelijk door Papandreou en Samaras onder alle voorstellen vanuit de Eurogroep zijn gezet hebben daarbij niet geholpen en een eventuele handtekening van Tsipras had dat evenmin gedaan. Het tegendeel daarvan is zelfs bereikt. Het plan de campagne vanuit Brussel was er één van tunnelvisie. Technocratisch blindstaren, in plaats van te kijken naar wat Europa en diens inwoners werkelijk nodig hebben. Beweren dat Griekenland een licht herstel kende is klinkklare onzin met een vierde van de arbeidende bevolking die werkeloos thuis zit zonder enig perspectief!

Helaas hebben de media een grote rol gespeeld in het feilloos kopiëren van diezelfde tunnelvisie en werd Griekenland steeds meer afgeschilderd als het ondankbare zwarte schaap binnen de Europese samenleving dat krijgt wat het verdient. Inmiddels heeft u de publieke opinie van de Nederlandse bevolking met zich mee. Daar is door u en collega’s wel voor gezorgd. Het hele volk is uitgebreid geanalyseerd en in een zeer negatief daglicht komen te staan door vele fabeltjes die daarmee gepaard gingen.

Albert Einstein zei ooit: We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them.

Hij zei ook: Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different result.

Een wijs man. Een van de wijste die ooit geleefd heeft. Waarom neemt u deze quotes niet ter harte? Of het advies van al die economen die het handelen vanuit Brussel bijna massaal verwerpen en bestempelen als destructief?

Laat u echt een geheel volk, bestaande uit jonge kinderen die hun leven net beginnen, ouderen die het zien aflopen en alles daartussen, moedwillig in de armoede storten, omdat zij via een referendum (een grondrecht binnen een democratie) waarschijnlijk nee zullen zeggen tegen nog zwaardere bezuinigingen na de eerdere die al zo allesverwoestend zijn gebleken? Is dat het Europa dat u wenst? Zo ja, God help ons.

Roos Mavrikou
Skyros, Griekenland, 30 juni 2015

Roos Mavrikou-Zevenhuizen woont sinds 2007 samen met haar Griekse man en hun twee jonge dochtertjes op Skyros. Daar runnen ze samen familiehotel Axilleion in het dorpje Aspous.

Roos heeft ook twee boekjes geschreven over haar leven en de crisis in Griekenland: Een ‘vreemde’ kijk op Griekenland (2011) en Een dagboek in de Griekse crisis (2013). Momenteel schrijft ze aan een derde boek.

5 Responses to (Nog een) Open brief aan Jeroen Dijsselbloem

 1. jp.burger schreef:

  Verzonden vanaf Samsung Mobile.

 2. […] Nu – een half jaar later – heeft Roos opnieuw een open brief geschreven; aan minister van Financiën en Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem. “U ziet toch wel in dat Griekenland niet gered is? Het tegendeel daarvan is zelfs bereikt.” Lees verder >> […]

 3. Jac schreef:

  De Duitse tegenhanger van Jeroen Dijsselbloem volgt met (te) harde lijn het systeem dat hij denkt te moeten volgen. Die methode doet me denken aan de Duitse processen in de jaren 30. Doordat die harde lijn niet meer zonder gezichtsverlies was te stoppen heeft dat uiteindelijk geleid tot een onafwendbare wereldoorlog. Het lijkt erop dat Duitsland er niet van geleerd heeft en we opnieuw dezelfde kant op gaan. Ka Merkel is overigens na haar gesprek met Obama aanzienlijk rustiger geworden. Schauble niet en moet volgens mij daarom weg.
  Ik las een zinsnede van iemand die schreef: Als Limburg het niet zo goed doet, dan verstoten wij die toch ook niet uit Nederland? Daarbij dacht ik aan de affaires met de Ijsland banken, waar enkele Nederlandse provincies en steden hun overheidsgeld hadden gedeponeerd.
  Als EU niet echt alles inzet voor Gr, geef ik niets meer om EU. Naar mijn mening zal die EU dan net zo uit elkaar spatten als het voormalige Joegoslavië.
  Ik denk dat het huidige economische bestel inmiddels is achterhaald en we toe zijn aan en ander systeem met meer menselijke waarden.

 4. Martijn schreef:

  Mevrouw Roos Mavrikou, geweldig goede open brief aan Jeroen Dijsselbloem. Chapeau!
  De Dijsselbloem toonde tekenen van verwelking, maar, helaas, met wat EU water is de bloem herrezen als Voorzitter van de Eurogroep.
  Dit baantje is uiteraard véél belangrijker dan de door EU veroorzaakte problemen in Griekenland.
  Belangen van Brusselse (en Haagse) regenten prevaleren. Die lieden durven dit “democratie” te noemen, een oorspronkelijk Grieks woord en Grieks begrip. Een gotspé.
  God helpe Griekenland en ons de brug over. Zonder Brussel.

 5. Hans van Leeuwen schreef:

  Blijf doorgaan, Roos!
  Laat alsjeblieft de echte werkelijkheid horen.
  Dank!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: