Pizza Hawaii heeft Griekse wortels

“Kimono, kimono, kimono. Ha! Of course! Kimono is come from the Greek word Χειμώνα, is mean winter. So, what do you wear in the wintertime to stay warm? A robe. You see: robe, kimono. There you go!”

Aan deze scene uit de film ‘My big fat Greek wedding’, waarin vader Portokalis wil aantonen dat ieder willekeurig woord eigenlijk uit het Grieks komt, moest ik denken toen ik las dat de bedenker van de pizza Hawaii was overleden. Want de geliefde / gehate pizza met ham en ananas blijkt namelijk óók Griekse wortels te hebben.

De jonge Sam Panopoulos

Sotirios ‘Sam’ Panopoulos werd in 1934 geboren in Vourvoura, een dorp in Arcadië op de Peloponnesos. In 1954 stapte hij op de boot naar Canada en tijdens een korte stop in Napels at de jonge Griek voor het eerst pizza. Het gerecht viel in de smaak bij Panopoulos, die in Canada samen met zijn broers Elias en Nikitas een aantal restaurants opende.

Experiment

In het Satellite Restaurant in Chatham serveerden ze typisch Amerikaanse gerechten zoals hamburgers en patat, maar ook Chinese gerechten en ontbijtjes. In 1962 besloten de broers Panopoulos de kaart uit te breiden met pizza’s, toen nog een redelijk onbekend fenomeen in Canada. Best lekker zo’n pizza maar ook wel een beetje saai, vond Sam Panopoulos. De pizza werd meestal belegd met champignons, spek of pepperoni. Panopoulos kwam toen op het idee om ananas uit blik toe te voegen aan een pizza met ham en spek. En zie daar: de geboorte van de pizza Hawaii – vernoemd naar het merk ingeblikte ananas dat hij gebruikte.

“We waren jong en in een experimentele fase, we deden het voor de lol. We wilden weten hoe het smaakte”, verklaarde Panopoulos later. “Die stukjes ananas maakten de pizza lekker fris.” Het experiment bleek een laaiend succes bij de klanten van het Satellite Restaurant en de pizza werd definitief toegevoegd aan de menukaart.

Pizza Hawaii

Tegenwoordig is de pizza Hawaii op de kaart van vrijwel iedere pizzeria terug te vinden. Niet tot ieders tevredenheid, want behalve pizza-Hawaii-liefhebbers is er ook een grote groep haters. De president van IJsland zei eerder dit jaar zelfs dat hij de pizza Hawaii zo vreselijk vindt dat het eigenlijk verboden zou moeten worden.

Panopoulos snapte niets van de kritiek. Hij was uitermate blij dat hij iets had verzonnen dat mensen graag eten, zei hij in een interview met de BBC. Alleen wel jammer dat hij er geen patent op had aangevraagd. Sam Panopoulos overleed op 10 juni 2017 op 83-jarige leeftijd.

Plakous – pita – pizza

Overigens is het ook heel goed mogelijk dat pizza afgeleid is van het Grieks. Napels, de bakermat van de moderne pizza, werd rond 600 voor Christus gesticht door Griekse kolonisten die de stad Νέα Πόλις (Néa Pólis =nieuwe stad) noemden. Het werd een van de belangrijkste steden van Magna Graecia, het Griekstalige zuiden van Italië.

Bovendien aten de oude Grieken plakous, een plat brood dat op smaak werd gebracht met toppings als kruiden, ui en knoflook. Hoe zouden we dat tegenwoordig noemen? Precies: een pita. Vader Portokalis zou vast goedkeurend hebben geknikt. You see: plakous, pita, pizza. There you go!

Advertenties

5 Responses to Pizza Hawaii heeft Griekse wortels

 1. Rob Alberts schreef:

  Het is ook niet mijn pizza.
  Maar als anderen ervan genieten?

  Smakelijke groet,

 2. Anita schreef:

  Zo krijg ik een heel andere blik op de pizza Hawaii, toch eens bestellen mocht ik in een pizzeria komen.

 3. […] Pizza Hawaii heeft Griekse wortels […]

 4. […] De pizza Hawaii heeft Griekse wortels […]

 5. […] Pizza Hawaii heeft Griekse wortels […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: