De groene kust

Op 21 april 1967 pleegt een groep middelhoge officieren – hoofdzakelijk kolonels – een staatsgreep in Griekenland. Vrijwel direct wordt er een militaire junta gevormd die tot 24 juli 1974 de dienst uitmaakt. Tegen deze achtergrond speelt De groene kust, de schitterende debuutroman van Natalie Bakopoulos (Michigan, 1973) over het leven van drie vrouwen dat door de militaire coup overhoop wordt gehaald.

de-groene-kust_boekAthene, 1967. Terwijl het overgrote deel van de stad slaapt, plegen Griekse militairen een razendsnel geplande militaire staatsgreep. In De groene kust zijn we getuige van deze verwoestende gebeurtenis en de wrede gevolgen ervan aan de hand van de verhalen van drie memorabele personages. Drie vrouwen, een moeder en haar twee dochters, wier liefdeslevens en verzetsdaden zich afspelen tegen de achtergrond van dit bepalende maar weinig beschreven moment in de moderne geschiedenis van Griekenland.

Sophie, een studente Franse literatuur, die samen met haar vriendje meegesleurd wordt in het verzet tegen het regime. Haar moeder, Eleni, een arts die niet alleen worstelt met het verlies van haar man, maar ook met het verlies van haar passie en levenslust. En Anna, het jongere zusje van Sophie, dat een opmerkelijke verandering ondergaat, van een bangelijk meisje dat aan slapeloosheid lijdt, tot een bedrogen minnares en fanatieke studentenactiviste.

Drie sterke vrouwen op zoek naar het evenwicht tussen geweten en voorzichtigheid, tussen heimelijk verzet en openlijk protest. Drie vrouwen, die het Grieks-zijn in het hart dragen en ieder op hun eigen manier uiteindelijk tot de conclusie komen dat opgeven geen optie is.

De groene kust is een meeslepende tour de force met onvergetelijke personages waarin de auteur de psychologie van de niet altijd zuivere motieven prachtig weet te beschrijven.

De groene kust – Natalie Bakopoulos
Uitgeverij: Karakter Uitgevers| maart 2013
Prijs: € 15,99 (ebook: € 9,95)
ISBN: 9789045201801

3 Responses to De groene kust

  1. […] Op 21 april 1967 pleegt een groep middelhoge officieren – hoofdzakelijk kolonels – een staatsgreep in Griekenland. Vrijwel direct wordt er een militaire junta gevormd die tot 24 juli 1974 de dienst uitmaakt. Tegen deze achtergrond speelt De groene kust, de schitterende debuutroman van Natalie Bakopoulos over het leven van drie vrouwen dat door de militaire coup overhoop wordt gehaald.  Lees meer >> […]

  2. […] Boekrecensie: De groene kust […]

  3. een schitterend boek. Over een vreselijke geschiedenis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: