De dans van de geit

Ik ben ‘van boven de rivieren’ zoals dat heet en heb dan ook helemaal niets met carnaval.  Je drie dagen verkleed en hossend door de stad bewegen is niet mijn idee van een leuk feestje. Toch staat carnaval vieren in Griekenland op mijn  (redelijk lange) bucketlist. En dan het liefst op Skyros, waar carnaval op wel heel speciale wijze wordt gevierd.

skyros carnavalCarnaval werd in Griekenland al in de oudheid gevierd. Het was toen een een feest ter ere van Dionysios, god van wijn en feesten. Tegenwoordig is het – net als bij ons – de voorbereidende periode op de vasten, alleen duurt het Griekse carnaval  (apokries) geen drie dagen maar drie weken. In 2015 is dat van zondag 1 februari tot zondag 23 februari.

De echte grote carnavalsfeesten vinden plaats op de Peloponnesos. In Patras wordt bijvoorbeeld flink uitgepakt met carnaval. De havenstad heeft een van de grootste carnavalsoptochten van Griekenland, mensen gaan verkleed de straat op en strooien met confetti.  Het feest in Patras (Patrinó karnaváli)  lijkt erg op ‘ons’ carnaval, maar heel anders gaat het op Skyros.

Het carnaval dat op Skyros wordt gevierd is bekend in heel Griekenland. Volgens de overlevering is het ontstaan nadat een herder tijdens een sneeuwstorm en in de ijzige kou zijn complete kudde geiten en schapen dood aantrof op de berg. Overmand door verdriet stroopte de oude man (yeros) de vellen van zijn dieren, bond hun bellen om zijn middel en keerde zo terug naar zijn dorp.

Uit eerbetoon aan de oude herder hulden de mannen van het eiland zich voortaan ieder jaar met geitenvellen, bellen en maskers om ‘het gevecht van de yeros‘ uit te beelden.

Deze traditie wordt nog altijd in ere gehouden op Skyros. De mannen van het eiland spelen de rol van yeros en gaan gekleed in een witte geweven broek en dikke zwarte cape en getooid met bellen (die wel vijftig kilo kunnen wegen) de straat op. Hun gezichten zijn bedekt met de huid van een jong geitje, waarin kijkgaten zijn gemaakt.

De mannen dansen in kleine groepjes door de straten en maken daarbij zoveel mogelijk kabaal. Vaak worden de geroi vergezeld door een meisje in traditioneel kostuum, de korela. Zij danst om hem heen, maakt de weg vrij voor de yeros en zingt hem toe als hij even pauzeert.

Onderstaande video geeft een idee van  de ‘geitendans’ op Skyros. Het lijkt mij erg leuk om eens met eigen ogen te zien – en weer wat van mijn bucketlist te kunnen strepen.

6 Responses to De dans van de geit

  1. […] Blog: De dans van de geit – carnaval op Skyros […]

  2. […] Lees ook: De dans van de geit:  het carnaval van Skyros […]

  3. […] De dans van de geit:  het carnaval van Skyros […]

  4. […] De dans van de geit:  het carnaval van Skyros […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: