Bewijs voor 130.000 jaar oude zeereis gevonden

Archeologen hebben op Kreta aanwijzingen gevonden voor één van de allereerste zeereizen die de mens heeft gemaakt. Dat maakte het Griekse ministerie van Cultuur bekend.

Bij een onderzoek van grotten bij Plakias aan de zuidkust van het eiland vonden ze ruwe handbijlen en andere gereedschappen. Volgens deskundigen zijn de voorwerpen 130.000 tot 700.000 jaar oud. Deze ruwe stenen werktuigen worden in verband gebracht met de Heidelberg mens en Homo Erectus, directe voorouders van de moderne mens die ongeveer 200.000 jaar geleden evolueerden uit Afrika.

Kreta kwam zo’n vijf miljoen jaar geleden los van het vasteland. Dus de maker van de gereedschappen moet daar over zee zijn gekomen, dat is een afstand van minstens 65 kilometer. Dit weerlegt de huidige opvatting dat menselijke voorouders alleen over land van Afrika naar Europa migreerden.

Eerdere aanwijzingen voor de vroegst bekende zeereizen in Griekenland zijn zo’n 11.000 jaar oud. Gedacht wordt dat de allereerste zeereizen wereldwijd zo’n 60.000 jaar geleden plaatsvonden, al zijn de meningen daarover verdeeld.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.